trešdiena, 2011. gada 23. novembris

Pildīts Ķirbis

Jau kādu laiku atpakaļ mājās atradu fascinējošu grāmatu - ''Meitenes, grāmata Jums!'', S. Mogiļevska, 1977. Īsta dāmu rokasgrāmata :)) Par ko ir grāmata? Piemēram, par to kā pagatavot garšīgu vinegretu, kāpostu zupu un citus ēdienus; par to kā kopā ar saviem oktobrēniem iestudēt nelielu ludziņu; kā uzšūt sev glītu katūna sarafāniņu un dažas baltas apkaklītes skolas tērpam...1. nodaļa - SĀKSIM GATAVOT ĒDIENU. Vissvarīgākās - Pirmkārt, tīras rokas. Otrkārt, tīra lupata! LIELISKI!
Tā nu, neizlaižot no rokām savu tīro lupatu (nedod Dievs), vakar vakarā pagatavoju ķirbi, pildītu ar vistu, Indijas riekstiem un vēl šo to. Kas tad bija nepieciešams:

ķirbis (mazāks par vidēja izmēra, pieauguša cilvēka galvu, ne tāds kādu parasti izgrebjam Helowīnam)
3 vistas filejas gabaliņi
100g Indijas riekstu
puse baklažāna
nedaudz žāvētas plūmes
tikpat nedaudz sēņu
divas pusītes konservēta persika
ēdamkarote medus

Vistu sagriež mazos gabaliņos, liek traukā, pievieno žāvētās plūmes un aplej ar sojas mērci, pievieno mazliet piparu un safrānu. Es pievienoju arī granātābolu mērci. Kamēr vista ievelkas, sviestā apcep Indijas riekstus, pievieno nepilnu ēdamkaroti medus, pēc tam pievieno vistu un vēl sagrieztus konservētos persikus. Mazliet apcep visu kopā un liek ķirbī. (Ķirbis pats par sevi saprotams no sākuma jāiztīra no iekšām, lai tur kaut ko varētu ielikt.)Ķirbi iekšpuše iesmērē ar sviestu un mazliet medu. Tad pannā apcep sagrieztus baklažānus un sēnes (baklažānus pirms tam ieteicams, sagrieztus un apbērtus ar sāli, paturēt sietiņā, lai tie mazliet atsulojas). Baklažāniem un sēnēm pievieno sojas mērci, tā vairāk. kad baklažāni kļuvuši mīksti un sēnes jau sačervelējušās, liek pāri vistai ķirbī. Vista, apcepta medū, būs tāda saldena, turpretī baklažāni, sojas mērcē, vairāk sāļi, kas kopā radīs tādu labu garšu kontrastu. Galu galā, ķirbim liek virsū vāciņu (tīrot ķirbi, izgriezto virspusīti ārā nemetam) un liek cepeškrāsnī kādos 180 - 200 grādos un cep kādas 45 - 60 minūtes, atkarīgs no tā cik ķirbim biezas maliņas. Mērķis ir cept tik ilgi, lai ķirbī var iedurt dakšiņu, bet tik daudz, lai tas neizjūk.
Verdikts - sanāca vienkārši lieliski. Manu ''kulinārijas šedevru'' dabūja nogaršot arī Dace. Ēdot īpaši daudz nerunāja un nekomentēja, tā uzskatāma par labu zīmi :)

1 komentārs:

  1. Jā,S.Mogiļevskas grāmata "Meitenes,grāmata jums" ir gadsimta labākā grāmata meitenēm,man pašai arī ir :)

    AtbildētDzēst